Оптимизацията за търсачки (SEO) е една от най-трудните части при разработката на уеб сайт. Начинът, по който Google и другите търсачки класират вашия уеб сайт, се променя постоянно. Това означава, че трябва да сте „в крак“ с най-новите SEO разработки, ако искате да надминете конкуренцията. Добрата новина е, че има много отлични инструменти, които можете да използвате, за да се справите със SEO на място и да получите необходимите данни, за да подобрите своята SEO класация. Ако знаете какво представляват и какво могат да направят за вас, ще бъдете добре подготвени за успех. Ето и някой от най-успешните инструменти за постигане на желания от вас резултат:


1. Google Search Console

Google Search Console е съвкупност от услуги, които можете да използвате, за да разберете как търсачката гледа вашия уеб сайт. Тази услуга ви предоставя широк набор от инструменти за използване, обхващащи много различни аспекти на SEO. Например, конзолата за търсене в Google ви позволява да проверите всички грешки при обхождане, възникнали на вашия уеб сайт, за да можете да ги коригирате веднага. Също така, може да посочи кога вашият сайт е засегнат от зловреден софтуер, какви са ключовите думи, използвани от хората, при търсене на вашия сайт, връзките, които сте получили и други. Многобройните функции, които тази услуга предлага, я правят почти необходимост. Тук има ясен фокус върху резултатите от Google.

Що се отнася до действително използването на услугата, Google Search Console е много проста за разбиране. Освен това е лесно да я добавите в уеб сайта си и да започнете да я ползвате.

Основни функции:

 • Да наблюдавате как Google възприема вашия уеб сайт;
 • Да следите какви ключови думи използват посетителите, за да достигнат до вас;
 • Да бъдете над всички грешки при обхождане, мета маркери или Sitemap;
 • Да актуализирате своя файл robots.txt;
 • Да следите връзките на вашия сайт;
 • Да получавате сигнали, ако вашият сайт е заразен със злонамерен софтуер;

2. SEMrush

SEMrush е инструмент за изследване на ключови думи, който ви позволява да получавате данни за това колко хора търсят конкретни термини. Също така, ви предоставя и информация за подобни ключови думи, свързани реклами, списъци с продукти и много други. Освен че е отличен инструмент за ключови думи, SEMrush може да предложи информация и за стратегиите на вашите конкуренти. Например, той може да ви каже колко трафик получават, каква част от тях идва от платени реклами и какви са връзките им. Ако сте от типа човек, който обича да прави изследвания на ключови думи, имате нужда от инструмент като SEMrush във вашия арсенал. С него ще можете да разберете кои ключови думи ще ви дадат най-добрите резултати за вашите усилия и да проверите по кои термини се класират конкурентите ви. Тази услуга дори ви позволява да надникнете в текстовите и медийните реклами на вашия конкурент, което може да ви спести много пари, когато става въпрос за тестване. Имайте предвид обаче, че всички тези данни означават, че кривата на обучение с тази услуга може да бъде малко стръмна.

Основни функции:

 • Да проучвате стойността на конкретни заявки;
 • Да виждате кои ключови думи класират конкурентите ви и колко трафик получават;
 • Да намирате информация за връзките на други уеб сайтове;
 • Да преглеждате текстовите и медийните реклами на вашия конкурент;

3. BuzzStream

BuzzStream ви предлага колекция от инструменти, които да ви помогнат при изследване на домейни, маркетинг по имейл и управление на проекти. Това е универсален тип платформа и чистият брой опции, които предоставя, може да бъде плашещ. Имайки това предвид, нека се съсредоточим върху това как може да ви помогне да се справите със своите SEO нужди. Що се отнася до научните изследвания, BuzzStream може да ви помогне да съберете списъци с резултати за ключовите думи, които търсите. След това ви предоставя информация за всеки от тези уеб сайтове, включително общата класация, свързаните акаунти в социалните медии, възрастта и авторитета на домейна и други. На практика можете да използвате тези функции, за да ви помогнат да направите задълбочен SEO одит, проучвайки кои са вашите конкуренти и съдържанието, което публикуват. Нещо повече, това дори може да ви помогне да създадете списъци с техните автори и какво е всеки от тях, за да можете да следите още по-внимателно техните стратегии.

Основни функции:

 • Да изследвате конкурентите си въз основа на ключови думи, към които искате да се насочите;
 • Да събирате данни за възрастта на домейна и авторитета за конкретни уеб сайтове;
 • Да разберете какви са класиранията на вашите конкуренти в SERPs;
 • Да намерете акаунти в социалните медии за сайтовете на вашите конкуренти;
 • Да създавате списъци с автори, които пишат за конкурентни уеб сайтове;

4. Moz Pro

Moz Pro е набор от инструменти, създадени да ви помогнат да се справите с SEO, като използвате подход, управляван от данни. За да ви даде бърз преглед, Moz Pro е по-скоро подобен на SEMrush, тъй като ви позволява да изследвате както конкретни ключови думи с дълга опашка, така и други домейни. Можете да използвате тази информация, за да избегнете ключови думи с малък потенциал и да подобрите какво правят вашите конкуренти. Когато разгледате ключова дума, използваща Moz Pro, тя ще ви покаже оценка на трудност, която илюстрира колко трудно ще бъде да се класирате за този термин. Освен това получавате преглед на това колко хора търсят тази фраза и дори можете да създадете списъци с ключови думи за лесно сравнение. Това са всички функции, които бихте очаквали от надежден инструмент за изследване на ключови думи, но Moz Pro се откроява благодарение на много интуитивен интерфейс. Платформата предлага разширение за Chrome, което можете да използвате, за да получите информация за всеки домейн, който посещавате. Освен това, той може да предложи предложения за оптимизация на страницата и да ви предупреди за грешки при обхождане, подобно на Google Search Console.

Основни функции:

 • Да проучвате колко конкурентна е конкретна ключова дума, както и нейният обем на търсене;
 • Да получавате предложения за свързани ключови думи;
 • Да изследвате конкурентите си, включително към кои ключови думи са насочени;
 • Да използвате разширение за Chrome, за да разгледате други домейни, без да посещавате уеб сайта на Moz;
 • Да сравнявате няколко ключови думи, използвайки персонализирани списъци;
 • Да получавате предложения за оптимизация на страницата и сигнали за грешки;

5. Linkody

Този инструмент ви позволява да разберете кой свързва вашия уебсайт, да научите кои ключови думи използва и дори да дезактивирате връзките, които не харесвате. Тази последна функция може да бъде полезна, ако смятате, че някой се свързва към уеб сайта ви като спам, тъй като не искате търсачките да мислят, че се опитвате да играете със системата. Въпреки че основната атракция тук са отчетите за връзката, Linkody предлага и няколко забележителни екстри. Например, той ви предоставя възможността да генерирате отчети, които можете да изпращате на клиенти, да наблюдавате социалните споделяния на вашия сайт и да се свързвате с Google Analytics. Като цяло това е доста нишов инструмент, но доста полезен, ако се нуждаете от помощ при изграждането на връзки. По-важното е, че е много по-евтино от масовите услуги „направи всичко“, за които говорихме досега.

Основни функции:

 • Да анализирате връзките на уеб сайта си;
 • Да дезактивирате „лоши“ връзки, които могат да повлияят на вашия SEO;
 • Да генерирате отчети за връзки за вашите клиенти; 
 • Да се свържете с Google Analytics, за да получите достъп до повече данни;
 • Да следите социалните споделяния на вашия сайт;

Запишете се сега!

No posts found!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *